
ANSWERS TO THE FREQUENTLY ASKED QUESTIONS OF THE CANDIDATES 

 

S.No. FAQ's 

 

Answer 

1.  Where can all the details about recruitment 

to post of Scientist-B be seen. 
For details, the Detailed Advertisement available on 

BIS Website: www.bis.gov.in  shall be 

referred. Candidates are advised to read the 

complete advertisement available on BIS Website 

before applying.  

 

2.  Where can a candidate contact in case of 

any technical query relating to online 

application. 

Candidates can  send email at  hrd-

recruitment@bis.gov.in 

 

3.  What is the essential educational 

qualification required? 

The required qualifications are: 

 

Bachelor’s Degree in Engineering (B.E.) or 

Bachelor’s Degree in Technology (B. Tech) or 

Equivalent Degree/Qualification to B.E or B.Tech 

(as notified by Government from time to time) 

 

Provided that Candidate claiming equivalence of his 

qualification/ Degree to Bachelor’s Degree in 

Engineering or Technology will have to necessarily 

produce the notification issued by Appropriate 

Authority, in support of his/ her claim of 

equivalence,at time of interview failing which the 

candidature is liable to be rejected. 

 

4.  What is the percentage of marks 

requirement? 

The qualification requirement is "Bachelor’s Degree 

in Engineering or Technology or equivalent with not 

less than 60% marks in aggregate (50% for 

Scheduled Castes and Scheduled Tribes) 

5.  Can candidates with 59.9 % marks in 

aggregate (49.9% marks for Scheduled 

Castes and Scheduled Tribes) in Bachelor’s 

degree in Engineering or Technology or 

equivalent degree apply? 

 

No, the fraction of percentage will be ignored i.e. 

59.99% will be treated as less than 60% and 49.99% 

will be treated as less than 50%. 

 

6.  Can a student in final year of essential 

qualification degree apply?   

 

No, the result should have been declared on or 

before 31.03.2020.  

7.  I have qualified GATE in year 2017. Can I 

apply? 

 

No, the GATE Score must be valid as on 

31.03.2020. 
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8.  I have degree in Electrical Engineering and 

have qualified GATE Paper in 

Instrumentation Engineering (IN). Can I 

apply against Electrical Engineering 

discipline 

No, the applicant must have valid GATE Score in 

the corresponding GATE Paper to the Discipline in 

which post is advertised. The corresponding GATE 

Paper and its Code against each Discipline 

Advertised is given in Clause 3 of the Detailed 

Advertisement available on BIS Website. 

 

9.  I have degree in Construction Engineering 

and have valid GATE Score in Civil 

Engineering (CE) Paper of GATE. Can I 

apply against Civil Engineering discipline?  

 

No, the applicant must have degree in the concerned 

discipline against which the vacancy is advertised. 

10.  I have B.E/ B. Tech degree in Civil and 

Construction Engineering and have valid 

GATE Score in Civil Engineering (CE) 

Paper of GATE. Can I apply against Civil 

Engineering discipline? 

 

OR 

 

I have B.E/ B. Tech degree in Metallurgical 

& Materials Engineering and have valid 

GATE Score in Metallurgical Engineering 

(MT) Paper of GATE. Can I apply against 

Metallurgical Engineering discipline? 

 

OR 

I have B.E/ B. Tech degree in Mechanical 

& Automation Engineering and have valid 

GATE Score in Mechanical Engineering 

(ME) Paper of GATE. Can I apply against 

Mechanical Engineering discipline?  

 

Yes, in case of dual specialization/ qualification, 

corresponding discipline advertised must be 

appearing as major specialization in the Essential 

Qualification Degree.  

 

Therefore in such cases of dual specialization where 

the discipline advertised (i.e. Civil Engineering or   

Metallurgical Engineering or Mechanical 

Engineering) is also major specialization in the 

Essential Qualification Degree (i.e. B.E/ B. Tech 

degree), hence candidate is eligible to apply. 

11.  I have B.E/ B. Tech degree in 

Telecommunication Engineering and have 

valid GATE Score in Electronics & 

Communication Engineering (EC) Paper of 

GATE. Can I apply against Electronics & 

Telecommunication Engineering discipline? 

Yes you may apply. The Essential Qualification 

Degree in either “Electronics” 

Engineering/Technology or “Telecommunication” 

Engineering/ Technology or both “Electronics & 

Telecommunications” Engineering/Technology is 

acceptable.  

In case, of dual specialization/ qualification, 

“Electronics” or “Telecommunication” 

Engineering/Technology must be appearing as major 

specialization in the Essential Qualification Degree. 
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12.  I have degree in Production Engineering or 

Industrial Engineering can I apply for 

Mechanical Engineering discipline? 

 

No, the present requirement is for Mechanical 

Engineering discipline.  

13.  I have degree in Information Technology 

only, can I apply for Computer Engineering 

discipline? 

No, the person holding B.E/B. Tech/ Equivalent 

degree in Information Technology discipline is not 

eligible to apply for Computer Engineering 

discipline. The Essential Qualification Degree must 

be in “Computer” Engineering/Technology like 

Computer Engineering, Computer Science and 

Technology, Computer Science & Engineering, 

Computer Science Engineering & Information 

Technology etc. 

14.  Can a person having Bachelor in Computer 

Application (BCA) or Master in Computer 

Application (MCA) Degree apply against 

Computer Engineering discipline? 

 

No, the person must be having B.E/ B. Tech/ 

Equivalent degree. 

15.  I have degree in “Electrical and 

Electronics” Engineering, can I apply 

against any of these disciplines? 

The person holding B.E/ B. Tech/ Equivalent degree 

in “Electrical and Electronics” discipline can apply 

for either Electrical Engineering discipline or for 

Electronics & Telecommunication Engineering 

provided that  he/ she has valid GATE Score in 

corresponding GATE Paper [i.e. Electrical 

Engineering (EE) or Electronics & Communication  

Engineering (EC)] 

 

16.  Can a person having qualification in 

Chemistry or Bio-chemistry discipline 

applies against post for Chemical 

Engineering discipline?  

 

No, the present requirement is for Chemical 

Engineering. 

 

17.  Can a person having Master of Science 

degree in Food Science, Food and Nutrition 

etc. apply against post for Food Technology 

discipline?  

No, only the candidates having educational 

qualification of Bachelor’s Degree in Engineering or 

Technology or an equivalent degree in Food 

Technology discipline with not less than 60% marks 

in aggregate (50% for SC/ST) are and having valid 

GATE Score in corresponding GATE Paper are 

eligible to apply.  

 

 

18.  What is the age limit and what is the cut-off 

date for age limit?  

 

The upper age limit is 30 years as on 31.03.2020.  
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19.  What relaxations in upper age limit are 

applicable and to which category of 

candidates?  

Relaxation in upper age limit is applicable for 

following categories: 

 

a) Scheduled Castes 

b) Scheduled Tribes 

c) Other Backward Classes (non creamy layer) 

d) Person with Benchmark Disabilities 

e) Ex-Servicemen 

f) Departmental Candidates of BIS 

 

For further details, please refer to the 

detailed advertisement available on BIS Website: 

www.bis.gov.in  

 

20.  Is relaxation in upper age limit applicable to 

person presently employed with Central 

Government / State Government / Quasi 

Government Offices / Public Sector 

Undertakings? 

 

No, there is no relaxation in upper age limit in such 

cases.  

21.   Can a candidate who is crossing upper age 

limit by few days or months apply?  

 

No, the candidates shall be within prescribed age 

limits. 

22.  Can a candidate who is crossing upper age 

limit but having work experience apply?  

No, the candidates shall be within prescribed age 

limits. 

 

23.  Will the candidates presently employed 

with Central Government / State 

Government / Quasi Government Offices / 

Public Sector Undertakings required to 

produce No Objection Certificate (NOC) 

from their employer at the time of 

interview? 

Yes, the candidates presently employed with Central 

Government / State Government / Quasi 

Government Offices / Public Sector Undertakings 

shall be required to produce NOC at the time of 

interview. 
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